Effektiviserad Leasingredovisning med Tiego Lease Engine

 

TIEGO LEASE ENGINE (TLE)

Tre saker som utmärker TLE

Tiego levererade vår första version av vårt leasingprogram 2013 och har jobbat sedan dess med vidareutveckling för att kunna följa kraven i regelverken K3, IFRS och RKR R5. När vi presenterar systemet brukar vi lyfta fram följande tre punkter som utmärker systemet och oss på Tiego:

1. Snabba och exakta resultat för att bokföra korrekt enligt IFRS 16, K3 eller RKR

2. Programmet är byggt baserat på lång erfarenhet av koncernrapportering och erfarenhet av att effektivitet kommer genom detaljer och audit trail.

3. Notinformation och rapporter för koncernbokningar som tillfredsställer även den mest noggranna revisor.

Vår utgångspunkt när vi byggt systemet har varit från vår koncernredovisningskompetens men systemet har även utvecklats till att bli ett bra anläggningsregister för alla hyresavtal där det är möjligt att spara information om annat än det som krävs för redovisningen. Alla avtal rekommenderas att scannas in och sparas i systemet.

K3

Våra K3-kunders främsta fokus är att arbeta bokföringsunderlaget till koncernredovisningen för bilar och maskiner som är klassificerade som finansiell leasing, dvs när det betalflödet finns för kontraktet och den implicita räntan kan beräknas av systemet (värde vid kontraktets början, eventuell första förhöjd hyra, belopp under hyrestiden och restvärde). Utöver det så lägger kunderna in operationella hyreskontrakt för att få fram informationen som krävs i årsredovisningen och för att även få stöd för påminnelser när kontrakt ska omförhandlas eller sägas upp.

IFRS

IFRS-kunder arbetar också med bilar och maskiner på samma sätt som K3-kunder, men begreppet “finansiell leasing” finns inte i IFRS-regelverket men den implicita räntan ska alltid användas om den enkelt kan beräknas (IFRS 16: p 26). Beräkningen av värdet är nästan likadan som för K3, men värdet på tillgången är oftast lägre enligt IFRS då värdet vid hyresperiodens slut ska avräknas om tillgången förväntas att avyttras till minst restvärdet. När implicit ränta inte kan beräknas pga att värden vid kontraktets början och slut saknas så ska marginell låneränta används. Denna ränta byggs upp i systemet av en basränta plus bolags eller tillångsspecifika riskpålägg. För enkla kontrakt krävs inte så mycket information, minimikraven är: Beteckning, start & slutperiod, betalperiodicitet, månadskostnad och om det är förskott eller efterskottsbetalning. Med denna information så skapar TLE snabbt upp detaljerade underlag som kan analyseras och sedan exporteras till valfritt koncernredovisningsprogram (eller i vissa fall till redovisningsprogram). För komplexa händelser krävs betydligt mer information. Krav finns också i regelverket att redovisa en högre tillgång och skuld om koncernen är “rimligt säker” på att förlänga kontraktet. Funktionalitet finns för att stötta kunder som väljer att följa regleverket avseende “rimligt säker”.

RKR

Rådet för kommunal redovisning (RKR) har gett ut rekommendationen R5 om leasing som utgångspunkt i K3-regelverket (uppdaterad i maj 2023 och med en idéskrift publicerad i november 2023). Redovisningen av bilar och maskiner av finansiell karaktär hanteras exakt som beskrivs ovan för K3 i systemet. Avseende hyreskontrakt har RKR gett vägledningen att de ska redovisas som finansiell leasing om nuvärdet av framtida betalningar uppgår till 80% av marknadsvärdet. Detta kräver att det finns rimligt rättvisande information om marknadsvärdet, det ej garanterade restvärdet och förlängsperioder. Systemet räknar i dessa fall fram den implicita räntan på samma sätt som för K3, men med marknadsvärde istället för tillgångens värde och det ej garanterade restvärdet istället för lösenpriset.

Oavsett 80% eller inte ska ett leasingkontrakt redovisas som finansiellt om avtalet omfattar större delen av hyresobjektets livslängd, det har ett specialutförande eller är av strategisk betydelse. Det finns även flera andra faktorer att ta hänsyn till som beskrivs i regelverket och idéskriften.

Från ett implementationsperspektiv är det därmed några skillnader för RKR jämfört med K3 och IFRS:

  1. Information om marknadsvärden och ej garanterade restvärden

  2. En analys av nivå på specialanpassning och objektets strategiska betydelse behövs

  3. Information om hyresobjektets livslängd behövs

  4. Ytterligare faktorer finns i regelverket att ta hänsyn till.

Ovanstående punkter ger information inför beslut om kontraktet är finansiellt.

Tiegos uppfattning är att det kommer vara mycket bedömningar som kommunen / regionen behöver dokumentera och redovisa i not i årsredovisningen där systemet kommer kunna vara ett bra stöd i en rad överväganden. Om information om marknadsvärde och ej garanterade restvärden finns så kommer det finnas behov av reflektion och dokumentation inför presentation i årsredovisningen första gången regelverket tillämpas. Det är vanligt att den implicita räntan skiljer sig åt inom kommunen / regionen och mellan kommuner / regioner samt avviker från den marginella låneräntan.

Tveka inte att ta kontakt med oss på Tiego - Tryck på “Boka Demo” uppe till höger så kommer vi att höra av oss!

TRE SAKER SOM UTMÄRKER TLE OCH TIEGO

 

1

Oavsett om koncernen har enkla kontraktsförutsättningar (tex ett antal vanliga hyreskontrakt som indexeras årligen och förlängs löpande och ett antal bilar) eller komplexa med svåra ändringar (tex kontrakt med avtalad betaltrappa, kontrakt i utländsk valuta, det görs reserveringar för outnyttjad yta) så erbjuder TLE snabba och exakta resultat för att bokföra korrekt avseende IFRS 16 (eller K3).

2

Vi som byggt systemet har en lång erfarenhet av koncernrapportering och erfarenhet av att det behövs ett djup i hur enskilda kontrakt bokförs. Vi ägnar tid tillsammans med kunder för att få insikt i detta djup så att förklaringar till systemets hantering av kontrakt känns logisk och rätt, vilket därmed blir lätt för kunden att visa och förklara för revisorer.

3

Tiegos konsulter räds ingen komplexitet och om vi går tillbaka till 2018 så var vi nästan ensamma på marknaden att hävda att full retroaktivitet var det bästa alternativet (åtminstone om inte koncernens historik var allt för lång). Denna inställning gjorde att vi tog tag i IFRS 16-komplexitet på ett tidigt stadium och att vi därefter arbetat vidare med kunder med otroligt många eller i vissa fall rejält komplexa kontrakt eller komplexa praktiska förutsättningar.